Media&Nieuws

De beste boekafwerking voor de digitaal gedrukte Fedrigoni 365 kalenders

De beste boekafwerking voor de digitaal gedrukte Fedrigoni 365 kalenders
Nieuws
Om de boeken uniek te maken is nagenoeg alle content verschillend per boek.
14 Dec 2020

De beroemde Fedrigoni 365 kalenders zijn geproduceerd met machines van Meccanotecnica voor de verwerking van digitaal drukwerk

In samenwerking met Ricoh en Fedrigoni, heeft Meccanotecnica de beroemde Fedrigoni 365 kalender geproduceerd. Een jaarlijkse uitgave van Fedrigoni UK en de ontwerpers van TM studio’s in Engeland, die tekenden voor de uitvoering.

Het belangrijkste doel van dit project was om de grenzen op te zoeken van digital print en variabele dataverwerking met de modernste nabewerkingstechnieken.

De deelnemers is gevraagd een ontwerp in te leveren voor een willekeurig exemplaar. Elke kalender is d.m.v. een algoritme samengesteld, waarbij de honderden afbeeldingen van de ontwerpers zijn gebruikt voor de willekeurige toewijzing aan een datum. Elk boek is consequent geproduceerd met een combinatie van de verschillende ontwerpen, in 10 verschillende kleurstellingen en afgestemd op de unieke omslagen en willekeurige kleurpatronen. Het eindresultaat: 4000 unieke kalenders! Het datamanagementsysteem van Ricoh maakte gebruik van een algoritme, waardoor geen enkel ontwerp tweemaal in een kalender is gebruikt en in de hele oplage zijn de ontwerpen even veel toegepast.

Digitaaldruk heeft de weg vrij gemaakt naar Printing On Demand (POD) en Variabele Data Print(VDP), waardoor een nieuw type boek is ontstaan, met mogelijkheden die voor een aantal jaar geleden nog ondenkbaar waren. Meccanotecnica biedt drukkers en binders een complete range aan boekbinderijmachines, voor deze digitale technologie, met de mogelijkheid om op economische wijze hoogwaardige boeken te produceren in kleine oplagen.

Het boekblok voor de Fedrigoni 365 kalender is garengenaaid met UNIVERSE™, de volautomatische vouw- vergaar- en boekennaaimachine. De verdere afwerking van het boek is gedaan met de INLINE brocheer- en overlijmmachine en de TRIMMING driesnijder.VARIABLE DATA PRINTING

Elke kalender werd met een algoritme samengesteld, waarbij honderden afzonderlijke afbeeldingen van ontwerpers willekeurig werden gekozen en aan een datum werden toegewezen. Bijna elk element van elk boek is verschillend om unieke edities te creëren, van de inhoud tot de gepersonaliseerde omslagen en stofomslag.

GARENGENAAID

Dit boek is garengenaaid-, een hoogwaardige bindtechniek die bekend staat om zijn kwaliteit en vlakliggendheid. Het is een puur mechanisch proces, wat niet beïnvloedt kan worden door inkt, papier of omgevingscondities.

UNIVERSE, BOEKENNAAIMACHINE VOOR DIGITAALDRUK

De 2021 kalender van Fedrigoni is garengenaaid met de UNIVERSE™ volautomatisch vouw- vergaar- en boekennaaimachine. De UNIVERSE™ boekennaaimachine is de onbetwiste marktleider voor de economische en hoogwaardige productie van digitaal gedrukte boeken in kleine oplagen. De combinatie van de hoge netto productie en het automatiseringsniveau, samen met de grootste flexibiliteit bij de papierkeuze, is ongeëvenaard.

GIGALYNX™ CAMERA SYSTEM

De productie van de Fedrogini 365 kalender verlangt een uiterst betrouwbaar controlesysteem. De GigaLynx™ controle camera controleert voorafgaand aan het naaiproces, de juiste volgorde d.m.v. barcodes of beeld, waardoor verkeerd geproduceerde boekblokken en daardoor inschiet wordt vermeden.

INLINE OVERLIJM- EN BROCHEERMACHINE VOOR KLEINE OPLAGEN

De INLINE combineert verschillende nabewerkingsprocessen, automatiseert de productie van boeken en overlijmde boekblokken en reduceert mankracht. Het proces voor het brocheren van de 2021 kalender bestond uit het afpersen van de rug van de garengenaaide boekblokken, het aanbrengen van rug- en zijbelijming voor crêpe en omslag.

COVER TO CONTENT MATCHING

Elk boekblok moest passen in het bijbehorende omslag. De GigaLynx™ controle camera’s bij de boekblokinvoer- en omslagenstation speelden daarbij een beslissende rol.

LAY FLAT BINDEN

De Fedrigoni kalender is op de INLINE gebrocheerd in een lay-flat uitvoering. Het boekblok is voorzien van een crêpe op de rug en het omslag is aangebracht met een zijbelijming. Hierdoor ontstaat minder spanning in de rug en verbeteren de vlakliggende eigenschappen van het boek.

TRIMMING, DRIESNIJDER

Het bindproces wordt afgesloten met het aan drie zijden schoonsnijden van het boek met de TRIMMING. Deze driesnijder verwerkt, volautomatisch en zonder tussenkomst van een machinevoerder, de verschillende boekdiktes en formaten, met of zonder flappen en vanaf oplage één!

BEKIJK DE VIDEO OVER HET PRODUCTIEPROCES

In deze video ziet u het bindproces en hoe de kalender is geproduceerd op de Universe, Inline en Trimming.

BEKIJK DE VIDEO OVER HET 2021 PROJECT

In deze video ziet u het proces in al haar facetten, van papierkeuze en het drukken, tot en met het binden van de boeken.

Gekoppeld aan

Media&Nieuws

Nog vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.

+49 (0)6151/9284-0
Contact

AANVRAAGGEGEVENS