Over ons

Historie

1964

Meccanotecnica is opgericht in Torre de' Roveri (Italië) door Gianattilio Meratti en Gianfranco Tironi.
Aanvankelijk ontwerpt en produceert het bedrijf de Collmatic, een automatische aanplakmachine.

The two founders.
De twee oprichters.

DE VROEGE JAREN 70

De onderneming behaalt haar eerste internationale succes met het ontwerp en de ontwikkeling van het Headop katerninlegapparaat. Het systeem zorgt voor een revolutie in de markt doordat duizenden semi-automatische boekennaaimachines volledig geautomatiseerd konden worden.

Internal view of the plant: Headop assembly line.
Een inkijkje in de fabriek: assemblagelijn van de Headop.

1975

Book Automation Ltd. (eerste vestiging van de groep) wordt opgericht in de Verenigde Staten om de Amerikaanse en Canadese markt direct te volgen en te ondersteunen.

1983

Meccanotecnica presenteert de eerste volautomatische boekennaaimachine, de Aster-Headop. Dankzij het compacte ontwerp, de veelzijdigheid, de snelle insteltijd en het hoge gebruiksgemak van de machine, wordt deze al snel in grote aantallen verkocht.
In dit jaar wordt ook de Duitse vestiging geopend: Buch Automation GmbH.

Aster-Headop, automatic book sewing machine.
Aster-Headop, automatische boekennaaimachine.

DE JAREN 90

Om de talrijke installaties wereldwijd te kunnen bedienen, worden er vestigingen geopend in de belangrijkste markten voor de grafische branche: Grafotec Benelux in Nederland (1991), Meccasia in Singapore (1991) en Livretech in France (1997). De onderneming ontwikkelt zich snel tot een internationale groep. Belangrijke technische ontwikkelingen en een sterke innovatiegeest versnellen de introductie van de snelste boekennaaimachine: de Aster 2000.

Aster 2000, automatic book sewing machine.
Aster 2000, automatische boekennaaimachine.

De onderneming anticipeert op behoeften in de markt door het vergaren van katernen en het naaiproces te integreren. Met de automatische vergaar- en naailijnen wordt een nieuw tijdperk in het naaien van boeken geopend: Uniplex, Multiplex SA, Magix, Bombax en Bombix worden nu wereldwijd door de grootste boekbinderijen gebruikt.

Magix, automatic gathering and sewing line.
Magix, automatische vergaar- en naailijn.

1997

Het bedrijf anticipeert wederom op behoeften in de markt met de lancering van twee oplossingen voor afwerking van digital print: de Kristec, die gedrukte bladen verwerkt, en de Legor-Aster, ontwikkeld voor in-line productie achter digitale drukpersen met rolinvoer.

Kristec, automatic book folding and sewing machine for digital print finishing.
Kristec, machine voor het automatisch vouwen en naaien van boeken voor afwerking van digital print.

2001

Met de introductie van superautomatische functies op de high-end machines in de leveringsomvang, wordt de efficiëntie verder verbeterd, waardoor de omsteltijd aanzienlijk terugloopt.

Aster 220 SA, automatic book sewing machine.
Aster 220 SA, automatische boekennaaimachine.

HET MIDDEN VAN DE JAREN 2000

De Aster-serie wordt vernieuwd met de introductie van Aster 160 OS, Aster 180 C, Aster 180 en Aster 220 C. Zodoende worden alle behoeften van de klant vervuld. Met de introductie van de Signalynx zet Meccanotecnica ook een nieuwe standaard in de technologie voor katernherkenning.

Aster 220 C, automatic book sewing machine.
Aster 220 c, automatische boekennaaimachine.

2006

De groep breidt haar mogelijkheden in de markt uit met de opening van een nieuwe vestiging in China: Aster (Shenzhen) Co. Ltd.

2009

Meccanotecnica presenteert asterEL, het instapmodel voor boekennaaimachines, waardoor hoogwaardige technologie binnen bereik van een grotere groep klanten komt. In dit jaar wordt ook de Poolse vestiging geopend: Aster Polska Sp. z o. o.

asterEL, automatic book sewing machine.
asterEL, automatische boekennaaimachine.

2010

De onderneming blijft haar oplossingen voor afwerking van digital print verder ontwikkelen. Dit jaar geeft Kristec het stokje over aan de Universe Sewing, de automatische vouw- en naaimachine.

Universe Sewing, automatic book folding and sewing machine for digital print finishing.
Universe Sewing, de machine voor het automatisch vouwen en naaien van boeken voor afwerking van digital print.

2012

De leveringsomvang van de traditionele en digitale drukafwerking wordt herzien met de introductie van de asterTOP, met 18.000 t/h de snelste boekennaaimachine op de markt, de asterPRO het vlaggenschip, asterEVO en asterBIG voor grootformaat boeken.

asterTOP, automatic book sewing machine.
asterTOP, automatische boekennaaimachine.

In dit jaar wordt de leveringsomvang ook uitgebreid met het complete proces van boekproductie, specifiek de oplossingen voor short-run producties en snelle omsteltijden: INLINE, modulaire en multifunctionele lijn voor afwerking van boeken en TRIMMING, de volledig automatische driesnijder.

Inline, modular and multifunctional book finishing line.
Inline, modulaire en multifunctionele lijn voor afwerking van boeken.

2014

Grote veranderingen in de grafische branche leiden tot een zeer snelle daling van oplagen en het totaal aantal boeken. De groep wordt daarom gereorganiseerd om in te springen op de nieuwe ontwikkelingen in de boekenindustrie.

2016

Op de Drupa wordt een grote upgrade van de UNIVERSE-serie gepresenteerd. De nieuwe generatie machines biedt meer functioneel design, hogere prestaties, efficiëntie en nieuwe kleuren. Ook wordt een nieuw model onthuld: Universe Sewing Web-fed, de lijn voor het automatisch vouwen en naaien van boeken, die beantwoordt aan de behoefte om hoge volumes digitale boeken direct van de rol te produceren.

Universe Sewing Web-fed, automatic book folding and sewing line for the production of books directly from the roll.
Universe Sewing Web-fed, de lijn voor het automatisch vouwen en naaien van boeken voor de productie van boeken direct van de rol.

Tijdens het evenement wordt ook de nieuwe versie van de Inline gepresenteerd, de modulaire en multifunctionele lijn voor de afwerking van boeken. De nieuwe lijn brengt kwaliteit en efficiëntie op consistente wijze naar een geheel nieuw niveau.

Inline, modular and multifunctional book finishing line.
Inline, de modulaire en multifunctionele lijn voor afwerking van boeken.

2017

De nieuwe Trimming, de automatische driesnijder, wordt gepresenteerd aan de markt. De machine wordt volledig automatisch omgesteld, zonder wisseldelen.

Trimming, automatic three-knife trimmer.
Trimming, automatische driesnijder.

Buch Automation GmbH (de vestiging in Duitsland) wordt Aster Europe GmbH. De nieuwe onderneming neemt Grafotec Benelux BV over en breidt zo haar bereik tot buiten de grenzen van Duitsland uit en beslaat met de verkoop en after-sales centraal Europa.

Aster Europe GmbH logo.
Logo van Aster Europe GmbH.

2018

Nog een mijlpaal wordt bereikt met de introductie van de Full Cycle-technologie voor het asterPRO model. Deze nieuwe functie maakt het naaien van boeken zonder blinde steek mogelijk, waardoor efficiëntie en productiviteit toenemen.

Uniplex-asterPRO Full Cycle, automatic gathering and sewing line.
Uniplex-asterPRO Full Cycle, automatische vergaar- en naailijn.

Dit jaar wordt ook de nieuwe versie van Universe gepresenteerd, de machine voor het automatisch vouwen en naaien van boeken voor de afwerking van digital print. Met deze oplossing wordt de productiviteit en efficiëntie op consistente wijze verhoogd.

Universe – Inline – Trimming, sewing and book block finishing on-the-fly.
Universe – Inline – Trimming, non-stop naaien en afwerken van boekblokken.

2022

Proxima, boekblokvoorbereiding – overlijmen en gazen (crêpe). De efficiënte toepassing voor de boekblokvoorbereiding van het gebonden boek.

2023

Meccanotecnica presenteert Sirio, perfect binder voor digitale drukafwerking. De heavy-duty industriële perfect binder voor de productie van softcover boeken in kleine oplagen, tot één enkel boek..

Nog vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.

+49 (0)6151/9284-0
Contact

AANVRAAGGEGEVENS